Frode Elsness

Legg igjen en kommentar

frode-elsnessJeg fikk sjakkbrett av foreldrene mine da jeg var 6 år gammel. Moren min var sikker på at jeg ville like det. Der stopper mine foreldres sjakkompetanse. De første partiene ble spilt med regelheftet i hånda. Siden spilte jeg litt med kamerater. Men det var først da jeg 9 år gammel ble slått lett av en i klassen, Jon Qvortrup, at jeg virkelig ble interessert. Jeg ble med ham til Halden sjakklubb.

Halden er ikke kjent som sjakkens Mekka, men det var et godt barnesjakkmiljø i Halden den gangen. De fleste av oss var blant de beste i landet i sin aldersgruppe; Jon Qvortrup, Cato Saksgård, Vegard Nygård og meg selv.

Det var lite organisert trening. Men intern rivalisering kombinert med noen voksne ildsjeler; nabo Ivar Brøndbo og alltid like kreative Anker Aasum gjorde at utviklingen gikk relativt raskt. I 12 års alder var vel jeg på nivå med de beste seniorene i klubben, ca. 1600 i rating.

Siden har sjakkinteressen variert en del, men jeg har alltid vendt tilbake.

Noe av det jeg har likt best ved sjakk i voksen alder, er at man får et objektivt svar på sin egen prestasjon i form av rating, poeng, plassering osv. Det er ikke opp til andre å vurdere. Spillet er hensynsløst ærlig. Samtidig gjelder det å være kreativ når man skal bortforklare sine tap:)

Mine topp tre sjakkøyeblikk:

  1. Mitt største sjakkminne/prestasjon er da jeg ble norgesmester i 2008. Jeg lå halvannet poeng etter teten 3 runder før slutt, men vant de tre siste og kom likt. Deretter vant jeg også stikkampen. På den tiden var kongepokal det største jeg kunne tenke meg som sjakkspiller, så det var utrolig tilfredsstillende.
  2. Et annet godt sjakkminne er da jeg tok mitt første IM-napp i 1996/7. Jeg hadde hatt en dårlig start på turneringen, Rilton Cup i Stockholm, og stod med 2/4 mot svak motstand. Så var det nyttårsaften. Jeg innså at jeg hadde lite å tape, og det ble en svært heftig feiring. 1. nyttårsdag var det heldigvis spillefri. Men etter det tok jeg 4,5/5 mot blant annet 3 stormestre. I siste runde møtte jeg eks-verdensmester Smyslov og måtte vinne for å ta nappet. Jeg lyktes i et langt sluttspill mot ham, som da var kjent som en av verdens fremste sluttspilleksperter gjennom tidene.
  3. 17 år gammel ble jeg for annen gang med i Landsturneringen. Det var i Brønnøysund. Jeg pakket spontant et telt og fløy opp alene. Det var sol og 25 grader hver dag. Det ble mye fotballspilling. Det skulle også vise seg å bli mitt beste sjakkresultat noensinne. Helt uventet vant jeg Juniorklassen med 9/9.

Kommentarer

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s