Leif Erlend Johannessen

Legg igjen en kommentar

leif-e-jJeg begynte å spille sjakk 5 år gammel da min far smuglet meg med på skolesjakken som han drev på Vinderen Skole. Min storebror Asgeir var på det tidspunktet blant de mest lovende talentene i landet og som samvittighetsfull barnevakt for meg brukte han ofte tiden til å gjennomgå sjakkpartier. Blant mine første sjakkminner er da jeg beseiret min mor (!) for første gang med ordene «Mamma er sånn skikkelig då’lig!». Om partiet var arrangert, er uvisst den dag i dag…

Selv om jeg var én av mange talentfulle juniorspillere, utmerket jeg meg ikke spesielt blant mine jevnaldrende før i slutten av tenårene. Et slags gjennombrudd fikk jeg i Landsturneringen i 1999 da jeg kom på delt førsteplass (tapte stikkampen) i Eliteklassen med 7 poeng av 9 sammen med NM-grossist Berge Østenstad. Med dette resultatet tok jeg også den avgjørende inntegningen i tittelen Internasjonal Mester (IM).

Viktig for min sjakkarriere ble at avslutningen av Videregående Skole i 1999 sammenfalt med Simen Agdesteins oppstart av sjakklinja på Norges Toppidrettsgymnas (NTG). Jeg var så heldig å bli forespurt av Simen om å være hjelpetrener her fra 1999-2000 og det var dette året jeg la grunnlaget for den senere stormestertittelen. Av Simen lærte jeg uendelig mye, han har en sjakkforståelse av en annen verden. Det er noe med måten han betrakter og snakker om en stilling på. Man får en anelse om Den store Hemmeligheten, uten riktig å begripe det. Senere, i 2001-2002, møttes Magnus Carlsen, Simen og jeg til ukentlige treningsøkter på NTG hvor vi analyserte våre siste partier. Våren 2002 tok jeg da også enkelt tre stormesterinntegninger på rappen, det var tydelig at jeg hadde gjort et byks. Sommeren 2002 ble jeg utnevnt til Norges femte stormester, som den yngste siden Simen.

På grunn av juss-studier og senere jobb trappet jeg noe ned på sjakksatsningen i årene etter 2002. Det høyeste jeg har vært på de flytende ratinglistene til FIDE er 2575 tilbake i 2005.

Sjakkinteressen er imidlertid like sterk idag som den har vært tidligere og jeg har stadig et håp om å kunne spille meg tilbake på samme nivå som tidligere.

Leif Erlend spiller simultan mot ex-verdensmester Karpov på Gjøvik 1991


Leif Erlends topp tre sjakkøyeblikk:

  1.  Bermuda, 2002: Beseirer GM Bartosz Socko i siste runde og sikrer turneringsseier samt andre stormesterinntegning på like mange uker
  2. NM i Asker, 2000: Slår mentor Simen Agdestein i en heseblesende tidsnød med tjukt av tilskuere hengende over brettet
  3. Lørenskog, cirka 1986: Vinner over min mor for første gang med ordene «Mamma er sånn skikkelig då’li!»

Fra europacupen for klubblag 2010

Reklamer

Kommentarer

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s