Torbjørn Ringdal Hansen

1

Min far lærte meg sjakk da jeg var liten, men det var først da Roy Gulliksen, faren til en klassekamerat av meg, startet sjakklubben Remis (Røykens Eneste Mulighet i Sjakk) at jeg virkelig fattet interessen for spillet. Jeg likte ikke å sitte på andrebord på skolelaget, og jeg gråt av fortvilelse da jeg ringte hjem fra ungdoms-NM som 11-åring. Til min mors bekymring tenkte jeg deretter utelukkende på sjakk. Dette ga resultater, i det minste på sjakkfronten, og som 13-åring ble jeg norgesmester i lilleputtklassen og tre år senere ble jeg kadettmester.

Min tid som sjakkspiller har alltid vært preget av store svingninger. Ved to anledninger har jeg gått ned over 200 ratingpoeng fra en liste til en annen. Har noen annen spiller ved sinne fulle fem klart denne bragden? Ujevnheten gjorde det til tider tungt å spille sjakk, men lei av selve spillet har jeg aldri blitt.  Før NM for juniorer i 1998 hadde jeg mistet mye av troen på meg selv, men til tross for en beskjeden forhåndsrangering, endte jeg et helt poeng foran det som en stor del av dagens sjakkelite. Jeg løp rundt Njårdhallen i gledesrus.

En måned senere stilte jeg opp på Arnold Eikrems minneturnering på Gausdal. Jeg kom på tredjeplass etter å ha slått min første stormester, Ralf Åkesson fra Sverige, og kommet foran Simen Agdestein. Like etter ble jeg sivilarbeider hos Simen på NTG. Dette var et fantastisk år og trening med Magnus er et spesielt godt minne.

Til tross for at Simen kalte meg en ekte sjakkspiller tok det mange år før jeg spilte god sjakk igjen. Under landsturneringen i Fredrikstad i 2003 tok jeg tredjeplass i eliteklassen etter å ha delt ledelsen før siste runde. Men det var under nyttårsturneringen i Rilton Cup 2003/2004 at jeg virkelig fikk grunn til å feire. Jeg ble ubeseiret etter å ha møtt åtte stormestere og skjelvende mottok jeg mitt første bevis på et GM-napp. Hittil min største bragd.

Det tok fire år før jeg spilte god sjakk igjen. Ved nyttår i 2008 løsnet det endelig og jeg tok mitt tredje IM-napp. Jeg passerte 2400 i rating og har fulgt opp med to nye stormesternapp. Men det aller beste var at jeg for første gang spilte stabilt god sjakk. I traus sneglefart krabbet jeg oppover ratinglistene og i dag skimter jeg 2500 for første gang – tallet som vil gjøre meg til stormester. I 2010 fikk jeg min belønning i form av å representere Norge under OL i Khanty-Mansijsk.

Siden jeg var liten har jeg hatt tre mål som sjakkspiller. Jeg skal

 • Representere Norge i OL
 • Bli stormester
 • Vinne eliteklassen i NM

 

Torbjørns topp tre sjakkøyeblikk:

 1. Juniornorgesmester 1998
 2. Eikrem Memorial på Gausdal 1998 – 3. plass
 3. Rilton Cup 2003/2004 – 4 plass (første GM-napp)

En tanke om “Torbjørn Ringdal Hansen

 1. Trond Jangås sier:

  Godt gjort, Thorbjørn. Husker du lærte spillet av fader’n. Det gjelder tydligvis å ikke gi opp. Lykke til videre mot dine sjakk-mål.
  Hilsen en gammel nabo fra Skjetten

Kommentarer

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s